• Croatia
  • Group

Financijski klub ponovno nagrađen Dekanovom nagradom

Studenti iz udruge Financijski klub uz pomoć Bisnode baze podataka izradili scoring model za usporedbu profitabilnosti najvećih hrvatskih poduzeća

ZAGREB – na Ekonomskom fakultetu, povodom 95. obljetnice djelovanja, 1.12.2016. održana je dodjela Dekanovih nagrada, a među nagrađenim projektima je i FK Profitability Score udruge Financijski klub s tvrtkom Bisnode, kao glavnim partnerom projekta. Bisnode je studentima omogućio pristup svojoj bazi podataka koja sadrži preko 300 milijuna zapisa o poslovnih subjektima, a studenti su na temelju tih podataka izradili jedinstveni scoring model kojim su usporedili profitabilnost najvećih domaćih tvrtki.

„Ponekad je teško u šumi mogućih pokazatelja profitabilnosti pronaći put do ocjene da li je neko poduzeće više, ili manje profitabilno u odnosu na konkurenta iz svoje djelatnosti. Zato smo odlučili kombinacijom više ponedriranih pokazatelja kreirati jedinstveni scoring model za odgovor na pitanje koje je poduzeće unutar određene djelatnosti najbolje s aspekta profitabilnosti.“ -pojašnjava Darko Petrinec, voditelj projekta izrade FK Profitability Score-a i nastavlja: „Tu su nam od velike pomoći bili Bisnodeovi alati, s obzirom da Bisnode ima pristup najpotpunijoj bazi podataka o svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj.“

Ovo je već drugi projekt Financijskog kluba nagrađen Posebnom Dekanovom nagradom, na kojem je Bisnode sudjelovao kao glavni partner. Podsjetimo, lanjski dobitnik Dekanove nagrade je projekt izrade Bisnode Financijskog rječnika gdje su studenti ekonomske pojmove objasnili na zanimljiv i svima razumljiv način.

Jučerašnja dodjela Dekanove nagrade održala se povodom obilježavanja 95. godišnjice Ekonomskog fakulteta, a svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici među kojima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prorektori, akademici Alica Wertheimer Baletić, Zvonimir Baletić, Vladimir Stipetić, Gordan Družić i brojni drugi uglednici.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2500 stručnjaka iz 17 europskih država.

Financijski klub je specijalizirana studentska udruga koja svojim članovima pruža dodatno financijsko obrazovanje. Osnovna djelatnost je provokacija financijskog znanja svojih članova te pružanje platformi i projekata za njegovo unapređenje kroz zajedničko druženje, radionice i brojne druge zanimljive sadržaje. Udruga djeluje od 2005. godine u sklopu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te trenutno broji 80 članova.