• Croatia
  • Group

Tko će biti pobjednik ovogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva?

Prognoze rezultata dostupne su na adresi: http://footballcup2016.bisnode.com, dok će se za vrijeme trajanja prvenstva, u skladu s aktualnim rezultatima susreta i izvedbama reprezentacija, prognoze ažurirati na dnevnoj razini.

Je li uz pomoć Big Data modela moguće predvidjeti pobjednika Europskog nogometnog prvenstva? 

Bisnode Big Data Analytics Lab izradio je jedinstvenu analizu reprezentacija koje sudjeluju na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u nogometu. Analiza prema trenutnom podacima predviđa da najveću vjerojatnost osvajanja titule europskog nogometnog prvaka imaju Španjolska, Engleska, Njemačka i Belgija. Prema Bisnode analizi, u finalu bi trebale igrati Belgija i Španjolska.

Prognostika iz Bisnode Big Data Analitycs Laba temelji se na detaljnoj analizi tisuća nestrukturiranih podataka iz raznih izvora, koji se potom kombiniraju s prediktivnim analitičkim modelima. Na temelju analize obrambenih i napadačkih potencijala reprezentacija, gol razlika, povijesnih rezultata i brojnih drugih podataka, izrađena su predviđanja te mogući ishodi utakmica. Slijedom toga, prognozirani su i rezultati po skupinama, rezultati doigravanja te, naposljetku i sam ishod finala. Budući da je riječ o algoritmima prediktivne analize, ista će se ažurirati na dnevnoj razini i to sukladno informacijama koje imaju potencijalan utjecaj na igru nacionalne momčadi te, naravno, rezultate odigranih utakmica. Prognoze rezultata bit će dostupne putem web aplikacije na adresi: http://footballcup2016.bisnode.com.

“U sportu i nogometu je uvijek sve moguće, i baš ga zato ga s oduševljenjem pratimo, no ništa nije moguće predvidjeti sa 100-postotnom sigurnošću. U ovom projektu koristimo prediktivne analitičke modele koji već postoje na tržištu te su se i dosad su se pokazali kao pouzdan alat. Upravo zato predviđamo da će Španjolska reprezentacija, koja brani dvostruki uzastopni naslov europskog prvaka, ponovno postati nogometni prvak Europe.” –pojašnjava Andreas Psaros, iz Bisnode Big Data Analytics Lab-a.

Bisnode, kao vodeći europski ponuđač poslovnih informacija, osnovao je Big Data Analytics Lab, specijaliziran za obradu velike količine podataka. Tako Bisnode od sad tržištu može ponuditi takozvani fleksibilni Hadoop ecosystem, odnosno, “software library” koja može obraditi iznimno velike setove podataka. Drugim riječima, uz primjenu takve tehnologije Bisnode može istovremeno povezivati i analizirati podatke iz vlastitih baza podataka, podatke iz baze podataka svojih klijenata te podatke koji se konstantno generiraju na svjetskoj razini – odnosno Big Data.