• Croatia
  • Group

Utjecaj žena na hrvatsko gospodarstvo

Žene u Hrvatskoj i dalje su daleko manje zastupljene u gospodarstvu od muškaraca, ali uz kontinuirani rast njihovog utjecaja. Trenutno je oko petine gospodarske aktivnosti izravno u rukama žena, ali je definitivno potencijal doprinosa žena gospodarskom napretku daleko veći.

Uoči međunarodnog Dana žena, tvrtka Bisnode pripremila je zanimljivu analizu utjecaja žena na gospodarstvo te je razvila BIWI indeks (Bisnode Index of Woman Influence) koji na jedinstven način mjeri utjecaj žena iz različitih segmenata u odnosu na njihov utjecaj na razini cijelog gospodarstva. 

BIWI indeks mjeri kako utjecaj žena u Hrvatskoj, tako i u Europi. U Bisnode analizi tako možemo saznati koliki je udio tvrtki kojima su žene vlasnice u  ukupnom gospodarstvu te kako posluju žene poduzetnice u usporedbi s prosjekom gospodarstva po svim ključnim pokazateljima. Također su izradili rang liste utjecaja žena po BIWI indeksu – u kojim županijama, gradovima, općinama i sektorima žene imaju veći utjecaj na gospodarstvo kao i rang liste utjecaja žena po BIWI indeksu u  europskim zemljama.


Zanima Vas više? Tu je dostupna cjelokupna ANALIZA UTJECAJA ŽENA NA GOSPODARSTVO.