BISNODE & Ciljevi održivog razvoja

Dio smo najveće svjetske inicijative za održivost. Zajedno možemo napraviti promjene!

Borimo se protiv zloupotrebe podataka, klimatskih promjena i siromaštva


Od 2015. godine Bisnode je potpisnik UN-ovog Globalnog dogovora (The United Nations Global Compact), najveće svjetske inicijative za održivost. Pokrenuo ga je bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan 2000. godine s namjerom da UN i poslovanje približe naporima za bolji svijet. Naš rad na održivosti zasnovan je na deset vodećih principa koji se tiču ljudskih prava, radnog prava, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. Kao članica potpisnica UN-ovog Globalnog dogovora, Bisnode također podržava 17 ciljeva održivog razvoja (SDG).

 

Šta je UN Global Compact?

Globalni dogovor Ujedinjenih nacija (The United Nations Global Compact) je neobavezujući pakt Ujedinjenih nacija kojim se podstiču kompanije širom svijeta da usvoje održive i društveno odgovorne politike i izvještavaju o njihovoj primjeni. UN Global Compact podržava kompanije da:

  • Posluju odgovorno usklađujući svoje strategije i operacije sa Deset principa o ljudskim pravima, radu, životnoj sredini i borbi protiv korupcije
  • Poduzimaju stratešku akciju za unaprjeđenje ciljeva održivog razvoja

 

 

UN for SDG partnership

Bisnode je članica potpisnica UN-ovog Globalnog dogovora - najveće svjetske inicijative za održivost

UN Global Compact podržava kompanije da postanu više održive uspostavljanjem ambicija koje su u skladu sa UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDG). Danas postoji 17 ciljeva trajnog razvoja o kojem su zajednički odlučivale zemlje svijeta i različite zainteresirane strane - koji će se postići do 2030. Za nas je važno da pomognemo postizanju ovog ostvarenja.

 

 

Sustainable Development Goals

Bisnode doprinosi izravno ili neizravno 12 od 17 SDG-a

Aktivno radimo na svim ciljevima održivog razvoja koji su primjenjivi na naše poslovanje, a uglavnom uključuju: programe zadovoljstva zaposlenih i zdravstvene programe, kodeks ponašanja i politike grupa (borba protiv korupcije, uzbunjivanje, etika podataka, korporativno upravljanje, anti-seksualno uznemiravanje), Inicijative za zaštitu životne sredine, Suradnja sa socijalnom inicijativom, Inicijative za cirkularnu ekonomiju i usklađenost sa propisima - sigurnost podataka, zaštita, privatnost, integritet.

 

 

4 main SDG

Posvećeni smo održivoj budućnosti

Kao članica potpisnica UN-ovog Globalnog dogovora (UN Global Compact-a) , Bisnode podržava Ciljeve održivog razvoja (SDG). Konkretno smo identificirali četiri cilja koja odgovaraju našem internom radu na održivosti i gdje vjerujemo da možemo dati pozitivan doprinos: SDG 5 Rodna ravnopravnost, SDG 8 Dostojanstveni rad, SDG 9 Industrija, inovacije i infrastruktura i SDG 13 Klimatske akcije (SDG 5 Gender Equality, SDG 8 Decent Work, SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure, and SDG 13 Climate Action).

 

 

Proslavite posvećenost cilju s nama!

Da bismo postigli svoje ciljeve, s obzirom da nam je ostalo samo 10 godina, važno je da se svi ujedinimo i transformiramo svoje vizije u stvarnost. Ujedinjeni smo najmoćniji.

Bisnode je posvećen daljnjem pokretanju društva kroz inovacije u korištenju etičkih podataka i sigurnosti podataka. Ponosni smo što njegujemo međunarodnu i raznoliku kulturu koja poštuje ljudska prava. A mi smanjujemo svoj uticaj na okoliš digitalizacijom i obnovljivim izvorima energije.

Na 20. godišnjicu UN Global Compact-a (UN-ov Globalni dogovor) Bisnode slavi svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja.

Želite li oblikovati održivu budućnost? Onda se pridružite nama i najvećoj svjetskoj inicijativi za održivost kompanija - UN Global Compact.

UN Global Compact

#UnitingBusiness

Naše vrijednosti i društveno odgovorno poslovanje


U Bisnodeu smo znatiželjni što se događa u našem svijetu i kako možemo pronaći rješenja koja doprinose društvenom razvoju. Svjesni smo da odluke koje donosimo u svakodnevnom poslovanju utiču na društvo, ljude i okoliš i ta svijest prožima svaku odluku u cijeloj organizaciji.


Pročitajte više o tome kako radimo i kako razmišljamo