Vijesti

Kako sigurno i uspješno poslovati i u vrijeme visokog rizika

07 svi 2020

Tvrtke su se navikle već više od desetljeća poslovati u okruženju s relativno niskim rizikom. Sada se zbog globalnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa povećao rizik, koji je naročito izražen u sektorima turizma, ugostiteljstva i ostalih djelatnosti u kojima je nužan direktni kontakt s klijentima. Kakve promjene to donosi za gospodarstvo? S kim je sigurno poslovati? Kako klijentima poručiti da smo tvrtka vrijedna povjerenja? Analitička istraživanja tvrtke Bisnode potvrđuju da je certifikat bonitetne izvrsnosti pokazatelj povjerenja i stabilnosti određene tvrtke, što je naročito važno u kriznim vremenima. Kod bonitetno izvrsnih tvrtki postoji veća vjerojatnost da će uspješno nastaviti poslovanje i nakon završetka pandemije.
 

Kod bonitetno izvrsnih tvrtki postoji veća vjerojatnost da će preživjeti krizu

Bonitetne ocjene i dostupna arhiva financijskih podataka i događaja najbolja su moguća pomoć u ocjenjivanju spremnosti tvrtki na trenutne uvjete te pokazuju u kakvom financijskom stanju pojedina tvrtka ulazi u gospodarsku krizu koju je pokrenula epidemija. Od najčešće korištenih bonitetnih ocjena koje Bisnode izračunava, najveću prediktivnu vrijednost imaju Dinamička ocjena i Failure score – to su dinamičke kategorije koje se i u kriznom vremenu svakodnevno izračunavaju na temelju svih raspoloživih podataka koje dobivamo od naših primarnih izvora. Tvrtke s nižim bonitetnim ocjenama izloženije su riziku koji donosi gospodarska kriza i zato više ovise o eventualnoj državnoj pomoći. Kod tvrtki s višim bonitetnim ocjenama postoji veća vjerojatnost da će uspješno nastaviti gospodarsku aktivnost i nakon završetka epidemije.
 
„Prema našem istraživanju u Hrvatskoj je na početku 2020. godine bilo 14,2 % bonitetno izvrsnih tvrtki. Tvrtke s velikom poslovnom stabilnošću, niskom zaduženošću i kontinuiranom otplatom kredita imaju dobre šanse preživjeti i u ovim izvanrednim uvjetima“, rekla je Katarina Raičević, voditeljica korporativne i SME prodaje za jugoistočnu Europu u Bisnodeu.
 

U Hrvatskoj 99 % od svih izbrisanih tvrtki nije ispunjavalo uvjete za dobivanje certifikata

Podaci za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju pokazuju koliko je tvrtki izbrisano u razdoblju od 13. 3. 2020. do 9. 4. 2020. i koliko je njih ispunjavalo uvjete za dobivanje certifikata izvrsnosti. Utvrdili smo da je u Hrvatskoj u lošem mjesecu od izbrisanih subjekata bilo samo 1,28 % onih koji su ostvarili bonitetnu izvrsnost. I u Sloveniji bilo je samo 1,28 % onih koji su imali uvjete za certifikat, dok je u Srbiji njihov udio 0,69 %. To znači da 99 % svih izbrisanih tvrtki nije imalo uvjete za dobivanje certifikata bonitetne izvrsnosti. S obzirom na minimalan udio izbrisanih tvrtki koje su ostvarivale uvjete za certifikat bonitetne izvrsnosti, možemo zaključiti da je on jako kvalitetan pokazatelj prije brisanja.
 

Certifikatom tvrtke pokazuju svoju izvrsnost i grade povjerenje

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom tvrtke dodatno učvršćuju svoj ugled i grade povjerenje. U Hrvatskoj grupa Bisnode ima višegodišnju tradiciju dodjeljivanja certifikata bonitetne izvrsnosti koji predstavljaju uglednu putovnicu tvrtke. Certifikatom se iskazuje natprosječna kvaliteta poslovanja tvrtke, što podrazumijeva veću učinkovitost i profitabilnost i manji rizik u poslovanju s takvom tvrtkom. Bonitetnu ocjenu izvrsnosti imaju samo najbolje tvrtke koje zadovoljavaju najviše standarde poslovanja i u duljem su se vremenskom razdoblju pokazale kao pouzdani partner. Pa tko ne bi želio surađivati s takvom tvrtkom? U doba krize dobiveni certifikat može vam osigurati nove partnere, a s njim istovremeno učvršćujete ugled kod postojećih klijenata i partnera te u široj poslovnoj javnosti.
 

Poslovanje u nesigurnim vremenima podržite pametnim podacima i prediktivnom analitikom

U razdoblju gospodarskih i financijskih kriza tvrtke postaju jako oprezne u pogledu svojih poslovnih partnera. Povećava se svijest o važnosti provjere poslovnih partnera kako bi se izbjegli potencijalni rizici. Ako imate pristup točnim i ažuriranim podacima iz cijelog svijeta, možete donositi bolje odluke i stvarati profit izbjegavajući nesigurnost i kreditne gubitke te štedeći vrijeme i novac. Bisnode nadzor nad financijskim i ostalim rizicima omogućuje vam da se upoznate s aktualnim događajima i promjenama, a pomoću bonitetne ocjene i preporučenog kreditnog limita možete odmah odlučiti želite li od kupca zahtijevati avansno plaćanje i kada odrediti limit ili povećati iznos kredita. Procjena boniteta kod poslovnih partnera temelj je ozbiljnog poslovanja. Preporučuje se provjeriti poslovne partnere još prije početka suradnje i pratiti ih tijekom cijelog razdoblja partnerstva.
 
„Tvrtke moraju brzo reagirati na trenutnu situaciju. Naša je zadaća da ih u tome podržimo i da im osiguramo prave smjernice koje tvrtkama omogućuju da se usude međusobno poslovati. Pametnim podacima pomažemo tvrtkama u svakodnevnom poslovanju, praćenju novih i postojećih klijenata, prepoznavanju prijevara i razumijevanju i traženju potencijalnih kupaca. Tvrtkama toplo preporučujemo da prije svakog poslovnog kontakta prikupe što više vjerodostojnih informacija o drugoj strani“, savjetuje Katarina Raičević.
 
I u vrijeme povećanog rizika moguće je uspješno i sigurno poslovati. Ne smijemo zaboraviti da je svrha bonitetnih ocjena i prediktivne analitike stvoriti povjerenje i olakšati poslovanje. Certifikatom bonitetne izvrsnosti dokazujete da ste ugledna tvrtka vrijedna povjerenja, a pomoću ažurnih kvalitetnih podataka pobrinut ćete se da poslujete sa što manje rizika.