Vijesti

Kriza kao izazov: kako i bez događanja možete generirati leadove s visokom stopom konverzije za sektor prodaje!

07 tra 2020

Svijet se bori s krizom, a mnoga su područja gospodarskog života jednako pogođena. Poslovna su putovanja zabranjena, mnogi zaposlenici rade od kuće, a sajmovi i događanja u poduzeću otkazani su. Ako se i održe, gotovo da nitko i ne dođe na njih. Za prodaju su izostanak sajmova i mali broj posjetitelja prava katastrofa jer tako nestaje i jedan od najvažniji generatora leadova i narudžbi u godini. U nastavku saznajte što vi kao voditelj prodaje možete učiniti kako biste unatoč tome uspješno generirali plodne leadove i narudžbe.

Svijet se trenutno nalazi u prilično nemirnoj fazi. Covid-19 i Brexit samo su dvije dominantne teme posljednjih mjeseci. Trenutno je jedan od najvećih izazova velika nesigurnost zbog koje poduzeća poduzimaju drastične mjere. Jedan je ekstrem zabrana putovanja, a drugi događaji otkazani u zadnji tren. To su loše vijesti baš za marketing i prodaju. Budući da se radijus kretanja zaposlenika u prodaji sve više ograničava, više ne mogu otići ni do potencijalnih kupaca u poduzećima.

Aktualna situacija aktivirala je velik pritisak na prodaju od koje se očekuje da spasi godinu odnosno da izdrži posebno teške uvjete i da unatoč bude uspješna. Kako bi to funkcioniralo, vi kao voditelj prodaje morate promijeniti svoj način razmišljanja i kročiti novim putovima. Vaši leadovi moraju donijeti posebno visoku stopu konverzije.

Kako biste pronašli te ciljne skupine, treba vam bolji alat.


Jedan od najmoćnijih alata za brze leadove s visokim stupnjem vjerojatnosti sklapanja posla: Smart Data Analytics

Smart Data Analytics pomoću strojnog učenja i ključnih pojmova generiraju kvalificirane leadove B2B s visokom stopom konverzije. Ovdje je posebno uzbudljivo to da ključne riječi mogu biti i najaktualnije teme. Na taj način možete doprijeti do poduzeća koja doista imaju akutnu potrebu i vrlo visoku vjerojatnost da će obaviti kupnju. I to u najkraćem roku. Na taj način možete djelovati mnogo agilnije i uštedjeti pogrešne investicije u leadove koji ne donose ništa. Uz to ćete brže pokriti mogućnosti koje su dosad bile skrivene za konkurenciju.

I još jedna prednost: na taj način možete generirati znatno više leadova spremnih za sklapanje posla, nego na sajmu. A i ne morate čekati neki događaj.

Pametne analize podataka punite podatcima iz raznih izvora. Primjerice, u kombinaciji s postojećim podatcima iz poduzeća i najvećom bazom podataka na svijetu Dun & Bradstreet. Ondje se nalazi više od 330 milijuna unosa. To je izvrsna osnova za svaku mjeru generiranja leadova.

Prednosti metode Smart Data Analytics:
  • U najkraćem roku daje popise kvalificiranih leadova.
  • Značajno poboljšava stopu konverzije u prodaji i kompenzira razdoblja praznog hoda.
  • Potpuno ste neovisni o sajmovima i događajima.
  • U kratkom roku daje opipljive rezultate i istovremeno je dugoročan doprinos digitalizaciji marketinga i prodaje.
 

Klasika: analiza blizanaca (Look Alikes)

Smart Data Analytics definitivno je jedan od najnovijih alata koji se trenutno nalaze u kutijama alata za generiranje leadova. No, i klasični su se postupci - kao što je analiza blizanaca - dokazali i mogu se brzo provesti.

Pritom se matični podatci pročišćavaju i dopunjavaju u više koraka. Na taj način više nema pogrešnih adresa ni dvostrukih unosa. Zatim se s tom bazom povećane vrijednosti određuje ciljna skupina.

Koja poduzeća mogu biti idealni klijenti? Koliko su veliki i koliko zaposlenika imaju? U kojem su sektoru aktivni i koliki im je godišnji promet?

Može biti mnogo parametara.

Taj se uzorak kao posljednji korak upotrebljava za analizu blizanaca i tako pronalazi poduzeća koja odgovaraju profilu.

Prednosti analize blizanaca
  • Baca svjetlo na potencijale koji bi inače ostali skriveni.
  • Brzo se provodi i nije potrebna nikakva instalacija niti nabava dodatnih sustava.
  • Istovremeno pročišćava i matične podatke u CRM-u.
  • Već se godinama pokazala kao dobra praksa.
 

Ukorak s vremenon

Sada već zahvaljujući suvremenoj tehnologiji postoje vrlo učinkovite mogućnosti pouzdanog generiranja kvalitetnih leadova koji nimalo ne ovise o vremenu i mjestu. Dugoročno gledano, to nije samo povoljnije, nego i ne ovisi o sajmovima i događajima. To je vrlo moćna šansa za vas i vaš tim u prodaji.

To je također i potreban korak u smjeru digitalizacije procesa leadova jer će uvijek biti raznih kriza. Jeste li spremni?