Traži

Pametni znaju čemu služi izvoz

04 srp 2018

U utorak 3.7.2018. smo kao Analitički partner sudjelovali na Liderovoj 5. konferenciji o izvozu pod nazivom "Pametni znaju čemu služi izvoz" održanoj u hotelu Panorama Zagreb.

Jedan od prezentera je bio i Veljko Drakulić, Key Account Manager u Bisnode Hrvatska sa temom "Globalni galebovi - učinak izvoznika na hrvatsku ekonomiju".

 

Na konferenciji je dao pregled izvoza u Hrvatskoj u prošloj godini koji je povećan za čak 16,65% na ukupno 137.754 mil HRK.

Veljko Drakulić, Bisnode / Foto: Lider

Foto: Bisnode

Najveći udio od čak 40,66% u izvozu ima prerađivačka industrija a od djelatnosti na vrhu je proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda sa najvećim prihodima od prodaje u inozemstvu (7.394.550.400 HRK).

Jedan od najznačajnih fakora je rast malih tvrtki koje povećavaju udio izvoza.

 

Prema svim pokazateljima i podacima iz 2017. godine, izvoznici su bolji od prosjeka hrvatske ekonomije – 82% izvoznika imaju izvanrednu likvidnost!

Izvor: Bisnode

Tablica 1: Prerađivačka industrija prednjači u izvozu

Izvor: Bisnode

Tablica 2: Izvoz prema djelatnostima

Izvor: Bisnode

 

Neki od izazova s kojima se susreću izvoznici: Brexit, protekcionizam SAD-a, geopolitičke promjene, “zatvaranje” granica zbog izbjegličkog vala, diverzifikacija izvoza, compliance zahtjevi i mnogi drugi.

 

Cijelu prezentaciju Veljka Drakulića možete preuzeti OVDJE.