Traži
Članci

Noa je imao informacije i sagradio je arku. A vi?

22 ožu 2018

Oduvijek se smatralo da je informacija moć. Oni koji su ih imali i kontrolirali njihovo širenje i upotrebu imali su moć, vlast, utjecaj. Čini se da je velik dio ljudske povijesti obilježila stalna utrka za pravim informacijama i njihovom interpretacijom, danas više nego ikad prije.

Jedna od glavnih prekretnica u povijesti informiranja zasigurno je bio Gutenbergov izum tiska. Počevši s Biblijom, mogućnost masovnog tiskanja i reproduciranja tekstova doprinijela je tome da se znanje, stavovi i ideje prenose s jednog čovjeka na mnoštvo. Širenjem pismenosti, izumom novih komunikacijskih kanala i masovnih medija pojedinci su postajali sve informiraniji. Onda je došao internet.

Ne sjećam se točno kada sam počela ozbiljno koristiti internet kao alat za pretraživanje i pronalaženje podataka, ali sjećam se osoba koje su tu vještinu dobro savladale još dok sam bila internetski nepismena. Bilo je to negdje devedesetih godina u gimnaziji kad sam imala tehnološki naprednog školskog kolegu koji je uvijek briljirao na zahtjevnim i izuzetno inovativnim seminarskim radovima. Darko je tako jednom prilikom pripremio opsežan seminarski rad – o marihuani. Balavcima od nekakvih 16 ili 17 godina koji znaju da roditeljima, učiteljima i ostalim autoritetima pada mrak na oči od samog spomena riječi na m činilo se jako zabavno što se to usudio. ALI tu se nije radilo o nekakvom tinejdžerskom lupetanju, već je Darko (koji, usput, nije u životu povukao nijedan dim) pripremio opsežan traktat o kemijskom sastavu THC-a i njegovim učincima, mogućnostima upotrebe marihuane u medicinske svrhe i različitim aspektima legalizacije. Njegov je rad doživio javno predstavljanje i uvršten je u međuškolsko natjecanje najboljih radova. Pouka priče je da je Darko znao pronaći prave podatke i iskoristiti ih na pravi način u pravom kontekstu.

Danas svi imamo mogućnost pristupa svim mogućim podacima, ali ako iz te gomile ne znamo izvući prave podatke ili ih u pravom trenutku pravilno iskoristiti, oni nam ne znače gotovo ništa. To osobito vrijedi u poslovnom svijetu. Trend zasićenosti podacima neće se zaustaviti, već će se još pojačati digitalizacijom, digitalnom pretvorbom i ostalim tehnološkim dostignućima. Pobjednici će biti oni koji će prvi doći do pravih podataka, oblikovati ih i staviti u pravi kontekst. Zato je opravdano očekivati da će tvrtke u toj informacijskoj poplavi uvijek više pozornosti i sredstava usmjeravati na to da pravovremeno izdvoje za njih relevantne informacije, smisleno ih iskoriste i na taj način poboljšaju svoje poslovanje. Ili ako pojednostavnimo - u suvremenoj informacijskoj poplavi pouzdan izvor relevantnih informacija i sposobnost pravovremene izgradnje dobrog čamca obavezna su oprema.

P.S. Darko je danas uspješan zaposlenik jedne od vodećih farmaceutskih tvrtki. Na zadnjoj godišnjici mature bio je ljut zbog današnje opsjednutosti „eko” i „bio” proizvodima i činjenici da si dozvoljavamo da nam podvali baš svaka piljarica. „To je opsjednutost nekontroliranim podrijetlom,” psovao je. Ja to zovem nedostatkom pravih informacija.

Napisala:

Maja Ivandić Županić, Bisnode