Članci

Smart data spašavaju živote

12 svi 2017

Smart data i nove tehnologije mogu uvelike olakšati terete zdravstvene opskrbe. Navodimo šest primjera kako bolje korištenje smart data mogu spašavati živote.

Dijagnostičko računalo

IBM-ov računalni sustav Watson već je pobijedio nekoliko najboljih natjecatelja američkog showa Jeopardy! Snaga ovoga sustava je u mogućnosti skeniranja ogromne količine informacija i učenja iz njih. IBM je početkom godine, prilikom kupovine Merge Healthcarea objavio plan: Watson će skenirati milijune zdravstvenih slika. One će liječnicima omogućiti postavljanje detaljnije dijagnoze i istodobno im dostaviti informacije o liječenju.

Kontaktna leća za mjerenje inzulina

Googleov X lab razvio je kontaktnu leću, koja putem suza mjeri razinu glukoze korisnika. U prošlosti su se dijabetičari morali za mjerenje razine glukoze u krvi bosti inekcijama. Njihova će zamjena sada biti kontaktne leće. U slučaju pada inzulina ispod željene razine, leća će uključiti alarm putem bežičnog odašiljača. Pametne će leće na tržištu biti dostupne za nekoliko godina.

Bežična vaga

U pilot-projektu u Sjöbou u Švedskoj skupini pacijenata s otkazivanjem srca dana je bežična vaga za domaću uporabu. Pacijenti su se svakodnevno vagali, a podaci o težini bili su poslani njihovim liječnicima. Brzo dobivanje težine često je pokazatelj pogoršanja stanja u pacijenata s otkazivanjem srca. Uporabom vage kod kuće nije potrebna svakodnevna fizička prisutnost pacijenta kod liječnika koji može nepravilnosti i odstupanja utvrditi na daljinu i na vrijeme.

Aplikacija za pomoć u opasnosti

Danas je na raspolaganju nekoliko aplikacija za pomoć u opasnosti. Zajedničko svim tim aplikacijama je da korisnikovom prijatelju (ili bilo kojem korisniku iste aplikacije) omogući praćenje korisnika u bilo koje vrijeme. U slučaju opasnosti, korisnik dodirom na tipku pokreće alarm. Poruka o korisnikovoj trenutačnoj lokaciji se zatim šalje svim korisnicima aplikacije koji se nalaze u blizini. Švedski primjer (NotAlone) pokreće alarm u slučaju kad su slušalice isključene iz mobilnog telefona.

Majica koja mjeri puls

U posljednje vrijeme poduzeća poput Googlea, Samsunga i Microsofta su se masovno usmjerila na inovativnu upotrebu narukvica. Praktički su sve IT korporacije na tržištu predstavile narukvice za praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti. Švedska inicijativa (MedTech West) eksperimentira sa sličnom tehnologijom, samo što je ona „implementirana“ u svakodnevnu odjeću. Ako vas zanima kako se osjeća vaše srce, pitajte svoju majicu. Ona ima odgovor!

„Skeniranje“/praćenje starijih građana

Velik broj starijih osoba redovito ide na liječničke preglede, iako nekada bez većeg razloga. Kako bi došli do liječnika, mnogi od njih prelaze velike udaljenosti od jednog mjesta do drugog. Vrlo je teško pratiti starije osobe, čak i samo kako bi se uvjerili da je s njima sve u redu: da se nisu ozlijedili, da su uzeli lijekove i sl. Pametni senzor, koji se može instalirati u boravišne prostore, omogućuje praćenje aktivnosti starijih: da su uzeli lijekove, da je njihov srčani puls stabilan, da nemaju problema sa spavanjem i da nisu pali ili se ozlijedili. Ovako mogu starije osobe dulje živjeti kod kuće i na ovaj način izbjeći dom za starije. Izvori namijenjeni zdravstvenoj zaštiti mogu se upotrijebiti tamo gdje mogu napraviti najviše dobrog – kod starijih osoba.