Traži

Poštovani korisnici,

Nadogradnja sustava će onemogućiti pristup Bisnode rješenjima od petka 22.11.2019. do nedjelje 24.11.2019.

Hvala Vam na razumijevanju.
Vaš Bisnode

Članci

Treba li vam robot?

05 svi 2017

Zaposlenik odlazi u mirovinu. Je li možda vrijeme da započnemo s uvođenjem robota? Ne baš. Robota biste trebali zaposliti za izvršenje onih stvari u kojima su oni najbolji i dati mu zadaće koje su vama dosadne. Robotizacija je u industrijskom poslovanju već podosta angažirana. Sljedeći korak njezinog uvođenja je kod poduzetnika.

Budućnost, u kojoj će roboti preuzimati mnogo današnjih radnih mjesta, već je neko vrijeme aktualna tema. Upozoravani smo da će naša ekonomija s vremenom propasti, kada polovica svih radnih mjesta u trenutku nestane zbog robotizacije. Iako je vrlo vjerojatno da će robotizacija utjecati na naš način rada u budućnosti, promjene će doći postupno i uglađeno. A sa sigurnošću možemo reći da će utjecati kako na mala, tako i na velika poduzeća.

Ne radi se o tome da će vaš kolega u petak izgubiti posao, a u ponedjeljak će ga zamijeniti robot. Vjerojatniji je scenarij da će nešto iz vašeg svakodnevnog posla biti preneseno na robota. Govorimo o administrativnom poslu, kao što je, primjerice, sakupljanje i razvrstavanje velike količine podataka.

 

«Unutar industrijskog sektora već desetljećima pratimo promjene u automatizaciji. U današnje vrijeme nam je, primjerice, očito da ulaznice kupujemo na automatu. Pametni roboti će u naš život donijeti ogromne promjene. Primjer takve promjene su samovozeći automobili.»

Stefan Fölster, direktor Reforminstituteta

 

«Sve više poduzeća počinje koristiti umjetnu inteligenciju. Kada budete u bližoj budućnosti zvali veliko poduzeće, vaš će poziv primiti digitalni asistent – on će učiti iz prethodnih razgovora s klijentima», navodi Stefan Folster, direktor Reforminstituteta i autor knjige «The Robot Revolution». Savjetodavno poduzeće McKinsey u svome je novom izvješću predvidjelo da će biti robotizirani određeni zadaci unutar profesije ali ne profesija kao takva u cijelosti (što je manje-više ista stvar).

Prema riječima Stefana Folstera, posljednjih se godina mišljenje ljudi u vezi s prihvaćanjem automatizacije promijenilo. Takav primjer promjene možemo vidjeti u zdravstvu: »Nekoliko godina unazad predavao sam o automatizaciji u zdravstvu. Mnogi su to kritizirali. Danas u tom istom sektoru imamo robote za obavljanje jednostavnih zadaća: robota za kupanje, robota za samopomoć. Korištenje robota ovdje ne vodi prema manjoj interakciji između starijih i njihovih njegovatelja – upravo suprotno.

Možda će proći neko vrijeme prije nego što po vašem uredu prošeta robot. Ali nećete dugo čekati da robotizacija donese promjene u vaš način poslovanja.