Članci

Tri načina kako poduzeće osigurati od prijevara

28 tra 2017

Prema riječima policije, u budućnosti se može očekivati povećanje kreditnih prijevara poduzeća. Postoje tzv. «blef» poduzeća, koja kupuju proizvode na kredit, a onda idu u stečaj. Mnoga prevarena poduzeća otpisuju kreditni gubitak zbog stečaja korisnika kredita, pri čemu nisu svjesni da su bili žrtve zločina. 

Navodimo tri Bisnodeova prijedloga kako zaštititi svoje poduzeće od prijevara, koje su učinile organizirane kriminalne udruge:

  • Pitanje. Provjerite s kim poslujete. Je li adresa za slanje jednaka sjedištu poduzeća? Ima li poduzeće svoju internet stranicu? Prevaranti su vrlo spretni, zato se isplati biti oprezan.
  • Provjerite kredite i pregledajte ih u detalje. Mogu sadržavati za vas vrlo važne znakove upozorenja. Primjerice, upravni odbor se (pre)često mijenjao, zaposlenici su bili uključeni u prethodne stečaje ostalih društava ili je poduzeće registrirano na sumnjivoj adresi.
  • Zapamtite svaku rizičnu radnju. To možete učiniti analiziranjem kreditnih gubitaka poduzeća. Postoji ponavljajući uzorak gore opisanog ponašanja poduzeća?

Držite se podalje od prijevara. Poštujući upozorenja i analizirajući podatke o kreditima navodnog klijenta, možete preuzeti kontrolu i u istom dahu izbjeći suradnju s poduzećima, čije je poslovanje pod velikim upitnikom.